Khamis, 17 Februari 2011

Jerat Percintaan

Bagus juga lirik lagu ni.....dan sekaligus, sy terfikir sejenak bahawa setiap larangan yg terkandung dalam al-Quran dan Hadis, memang ada rahsia di sebaliknya sama ada kita nampak sebabnya atau sebaliknya. Memang tidak dapat dinafikan bahawa, ada ketikanya kita tercari2 mengapa Allah melarang itu dan ini. Kita terlalu lemah untuk mengetahui segala2nya tetapi kita harus yakin bahawa setiap larangan itu ada rahsia di sebaliknya. Sbg seorang muslim, terokailah mengapa Allah melarang sesuatu perkara.

Dlm konteks lagu di atas, jelas mengapa Islam melarang kita mendekati zina. Jangankan berzina, mendekatinya pun dilarang. Mengapa???? Jawapannya mudah, kerana Allah tahu bahawa kita sbenarnya lemah. Jika sebelah kaki sudah masuk ke zon tsebut, amat sukar untuk di tarik kembali malah, kedua-dua kaki akan turut masuk ke dalamnya. Justeru, daripada termasuk kedua2 belah kaki, adalah lebih baik tidak menghampirinya.

Jangan takbur menolak fakta ini. Kekuatan iman bukan sekadar  berkata " tak mungkin ini berlaku" kerana  'iman' bukan skadar lahir drp kata2 malah ia harus diuji unt dinilai kemantapannya. Memang lidah tidak bertulang....oleh itu, lidah manusia mudah sahaja menuturkan apa sahaja mengikut kemahuan hati dan prasaannya.

Ambil pengalaman daripada org2 yg pernah terjerat dlm percintaan terlarang atau hubungan terlarang. Dan, bagi mereka yg berpengalaman dlm hal ini, cuba nilai diri sendiri betapa lemahnya kita sbg manusia menolak hbungan yg tidak sepatutnya terjalin.  Sedangkan Nabi Adam boleh terlupa dgn pesan Allah, inikan kita manusia biasa.

Berapa ramai manusia yg suka mendahului takdir dan ketentuanNya. Apabila tangan telah dihulur, pd pasangan terlarang jgn fikir sgala2nya tak mungkin berlaku. Biasanya, apabila dinasihati, masing2 dgn beraninya akan menafikan....' Ini tak mungkin terjadi. Dia hanya kawan lama sy. Sekarang ni, sy dah bersuami /isteri dan mempunyai anak.' Mungkin pada masa itu, mangsa belum terjerat dan dijerat. Dan akhirnya.........apabila sudah terjerat, ada yg sanggup meninggalkan anak, suami atau isteri.

Buat teman sy yg kini menjadi mangsa 'jerat percintaan'. baliklah ke pangkal jalan.....
Tiada nasihat daripada sy lagi kerana sy amat memaklumi perasaan,kasih dan sayang anda terhadap pasangan terlarang anda. Dalam keadaan ini, anda harus membina kekuatan sendiri utk menolak sgala perasaan itu. Carilah orang2 yg boleh mengukuhkan jiwa anda. Baja jiwa dan suburkan nurani anda dgn ayat2 suci al-Quran dan hadis Rasulullah SAW. Cari orang2 yg bijak pandai dlm hal ini dan bukan menyelesaikannya mengikut logik hati dan kata nafsu.


p/s: Sy doakan smoga anda balik ke pangkal jalan.......Sesungguhnya hidup ini terlalu singkat.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...