Jumaat, 15 Oktober 2010

Anakku, Belajar Redha Dengan Ketentuan Ilahi

Sy antara pgemar mbaca blog anak sulung saya,Qamarul Iqmal Abdullah. Pada dasarnya, anak sy ini nampak happy dan menghiburkan hati sy dan keluarga. Tetapi sbenarnya, anak sy ni sgt sensitif orgnya. Biasalah, org lelaki tidak suka dikatakan sensitif. 
Kadang2, anak sy ni kelakar orgnya. Adakalanya, dia juga bjaya membuat sy tidak berhenti2 membebel dgn sikap buruknya yg suka mghadap komputer spanjang hari. Soal mandi juga mnyebabkan sy selalu naik angin dgnnya kerana 'mandi' merupakan perkara yg tidak penting bagi anak sy.
Baru2 ini, sy sgt terkejut apabila mengetahui anak sy ada masalah mata. Sbenarnya sy sgt sedih tetapi sy terpaksa tidak menunjukkan rasa itu krn tidak mahu mngganggu emosi anak sy. Sy tahu, dia juga sedih kerana  masalah ini sedikit sbyk menggugat course yg diambil. Namun, apakan daya, takdir Allah tidak siapa yg dpt menghalangnya.


Itulah nasihat sy padanya suatu ketika apabila kecacatan pd mata ini mganggu juga kondusi hariannya sbg seorang pelajar. Sy ingatkan padanya ada lebih ramai insan di luar sana yg bhadapan dgn pelbagai masalah. Dia hanya ada mslah mata dan dpt juga diatasi dengan memakai hard contact lense wpun memakainya sy tahu tidak selesa. Redhalah dgn ketentuanNya kerana ada byk lagi kenikmatan yg Allah pinjamkan kepada kita. 

Sy tahu, dgn sedikit asas agama yg anak sy miliki, dia pcaya dgn qada dan qadar Allah. Namun, sbg manusia biasa yg serba lemah ini, dia tidak dapat lari dgn rasa sedih di hati. 
"Amal, percayalah...stiap kejadian itu tidak pernah 'free'. Sbg ibu, mama sgt mngerti apa yg anak2 mama rasai. Mama sygkan anak2 mama tidak ada plambangan di dunia ini. Sgt luas, ibarat lautan tidak bertepi. Amal, Nana dan Didi kena percaya fakta itu".....
Di bawah ini, sy 'copy smula entri yg ditulis oleh anak sy. Maaf, Amal kerana mama tidak minta izin terlebih dahulu. 

Saya OKUNN

Dalam byk2 nikmat panacaindera yg Allah s.w.t bg kt setiap manusia, bg sy nikmat mata adlah nikmat yg paling berharga..kenape ye cik zaitun?

Cik Zaitun : Bg saye lah kan, mate ni la yg boleh buat kite melihat keindahan dunia ni..lg2 kite ni org pompuan kan! mesti kite nak tengok muka anak yg kite lahirkan..itu contoh aje la ye!

Sy tiba-tiba mcm teringin nk mencari publisiti dgn ingin memberitahu kpd anda semua bahawa sy adalah pengidap penyakit KERATACONUS
apakah itu?



inilah dia condition mata sy sekarang..corneanye terjojol sikit (gambar atas ni lg hardcore).

Doktor berkata : Qamarul, u tau x? mata org normal mcm bola sepak..tp mata u mcm bola ragbi..u punye mate masih boleh tolong lg..dgn memakai hard contact lense..astigmatism u skrg sgt tinggi disbbkan penyakit ni..after u buy the lenses, u must wear it at least 12 hours in a day..kalau tidak.....cornea u akan continue memanjang kehadapan..sampai satu tahap, lapisan kulit di cornea tu boleh koyak..u understand?

Saya : Urmm...paham tuan doktor

Doktor : Oh! one more thing, sebelum I terlupa

Saya : Apa dia doktor

Doktor : Saranghaeee!

Saya : ..... (terkelu)

Pada mulanya respon saya = Tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...aku dh o.k.uuuuuuuuu
Selepas dirationalkan = Alhamdulillah..kalau nk compare, mereka yg menghidap sakit kronik lg kesian....

Jadi sebagai pengakhirnya, sy masih lg boleh melihat..malah lg terang benderang sejak pakai contact lense yg keras ni..habis nampak semua jerawat yg bertabur kt muka..cis~byk jerawat aku selama ni..


*OKUNN = Org Kurg Upaya Ngade-Ngade

2 ulasan:

  1. hebat!!! saya puji usaha puan sbg ibu.. rawat dgn segera bila anak bermasaalah.. saya bdoa mudah2an anak puan pulih dr ujian ini dgn sabar.. amin...

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...