Khamis, 21 Jun 2012

Rapuh....

Hari ni, seorang student datang ke bilik sy. Mcm biasa.... sy tahu tentu ada cerita yg ingin dikongsikan bersama. Walaupun dalam situasi yg kurang selesa, sy layan juga cerita pljar ini. Maka, pljar ini pun mula bercerita. Hampir setengah jam juga sy menjadi pendengar yg baik. Membenarkan masa free sy dengan mendengar masalah biasa yg melanda remaja masa kini. Mungkin bagi sy remeh, tetapi mungkin tidak bagi pljar ini atau remaja masa kini.

Konklusi cerita: Plajar sy ini mengalami rasa sepi yg melampau. Maka, untuk mengisi kesepian itu dia mencari seorang teman sebagai penghibur di kala duka. Setelah selesai dia bercerita, maka sy pun bertanya:
i. Mengapa mesti mencari seseorang yang bukan sejantina dengan kamu?
Jawapan yg diberi: Orang lelaki lebih faham sy cikgu, berbanding dengan perempuan.
ii. Orang lelaki suka ambil kesempatan ke atas orang perempuan. Bagi mereka, perempuan yg lemah senang ditawan. Dan org perempuan pula, bila dh dengar ayat2 power lelaki, mulalah terkulai layu. Terus je rasa lelaki tu caring dgn kita. Kamu tak tahu ke muslihat orang lelaki ni?
Jawapan yg diberi: Sy tahu ckg. Tapi sy rasa terlalu kerdil jika tidak ada teman lelaki. Ckg tahu tak, dalam kelas sy semua kawan2 perempuan sy boleh bercerita soal boyfren masing2 tapi saya?
iii: Kenapa mesti ada boyfren dalam usia mcam ni? Kamu rasa rendah diri ke? Atau rasa tak cantik kalau tak ada teman lelaki?
Jawapan yg diberi: Entahlah cikgu, sy memang rasa rendah diri. Sy rasa sangat sy tidak cantik berbanding dengan kawan2 yg lain.
iv: Jadi, kamu rasa semua perempuan yg tidak ada boyfren tu, tak cantiklah? Dan merupakan satu kekurangan diri ke?
Jawapan yg diberi: Sy mengaku ckg....sy memang ada perasaan mcm tu. Sy malu dengan diri sendiri. Sy rasa sy tidak ada harga diri.

Kemudian, sy pun terus mengulas panjang lebar tentang situasi yg melanda pelajar sy ini.
Sy menulis entri ini adalah semata-mata untuk berkongsi dengan semua pembaca bahawa inilah situasi sebenar yg melanda para remaja masa kini.Bayangkanlah jika kebanyakan remaja masa kini membuat kesimpulan tentang 'harga diri' sama seperti plajar berkenaan?. Bagi mereka, harga diri tidak bernilai jika tidak ada boyfriend. Dan, mereka malu jika mereka tidak ada teman istimewa.
Dan, untungnya para lelaki zaman sekarang kerana begitu byk peluang yg mereka boleh dapat walaupun belum ada sebarang ikatan yg menghalalkan hubungan mereka.

MashaAllah.....rapuhnya jiwa remaja sekarang. Rasanya tidak ramai remaja yg dapat mengekalkan jati diri selaras dengan tuntutan Islam.

p/s: Wahai puteri ku liyana......kukuhkanlah jati dirimu mengikut syariat yg telah ditetapkan oleh Islam.Itu merupakan hadiah yg paling berharga dari seorang anak untuk semua ayah dan ibu yg ada di dunia ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...