Khamis, 9 Jun 2011

Tanggungjawab Siapa????

Lihat, inilah situasi anak2 didik sy ketika berhadapan dengan Peperiksaan Pertengahan Tahun yang baru sahaja selesai pada 26 Mei 2011. Untuk pengetahuan semua, mereka ini adalah murid2 Tingkatan Lima. Semua orang tahu, tahun ini mereka berhadapan dengan peperiksaan yang menentukan hala tuju mereka iaitu Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada hujung tahun ini.

10 minit pertama      

15 ninit berikutnya
Ada 3 kemungkinan yang boleh sy simpulkan mengapa situasi seperti ini boleh berlaku:

i.   Mereka tidak berminat untuk pergi ke sekolah tetapi disuruh atau dipaksa oleh ayah dan ibu mereka
ii.  Mereka suka pergi ke sekolah sebagai medan bersosial dengan kawan2 tetapi tidak berminat untuk belajar
iii. Mereka langsung tidak tahu hendak jawab soalan peperiksaan, so lebih baik ZZZZZZzzzzz...... (for yr information, bukan paper ni je yg mereka tidur, tapi boleh dikatakan semua subject)
* Kalau subjek ni saja yg mereka tidur, boleh lah kita katakan cikgu subjek ni tak pandai ajar. Masalahnya, semua paper macam ni. Siapa nak jawab ni?????

Siapa yang harus mengambil tindakan untuk menangani masalah ini??????
1. Saya
2.Pihak Sekolah
3. Ibu bapa/PIBG
4. PPD
5. JPS/JPN
6. Kementerian
7.??????????????????????????????

Apa akan terjadi pada 4,5,6 7......tahun akan datang  jika inilah situasi yg melanda kepada anak2 bangsa kita????????


p/s: Cikgu2 sekarang, bukan tak mahu menangani masalah ini, tapi ibu bapa sekarang lebih bijak drp cikgu2 yg ada. Silap hari bulan, cikgu2 kena saman.Jangan pulak kata, cikgu2 makan gaji buta sbb tugas mereka mengajar sahaja dan bukannya mendidik.  So??????

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...